TRAPPER SCHOEPP – SIREN SONGS

Artiest info
Website
facebook
Label: Rootsy Music
Distr. V2 Benelux

De tijd vliegt voorbij, dat konden we nog maar eens vaststellen toen we de plaat “Siren Songs” van de Amerikaanse singer-songwriter Trapper Schoepp uit Milwaukee, Wisconsin op onze recensietafel ontvingen. Het was namelijk al meer dan tien jaar geleden dat ik hier een recensie heb geschreven over zijn plaat “Run, Engine, Run” die in 2012 uitkwam als derde officiële album van ‘Trapper Schoepp & The Shades’ na het in 2007 uitgebrachte debuutalbum “A Change In The Weather” en een twee jaar later uitgebrachte plaat “Lived And Moved”.

Na die eerste plaat bracht hij als soloartiest nog vier andere albums op de markt met “Rangers & Valentines” uit 2016, de EP “Bay Beach Amusement Park” uit 2017, full-cd “Primetime Illusion” uit 2019 en zijn laatste volwaardige soloplaat ”May Day” uit 2021. Het was de muziek van Bob Dylan die hem tot het folkgenre bekeerde en in zijn carrière mocht hij het podium al delen met grote bands zoals o.a. ‘The Wallflowers’, ‘The Jayhawks’, ‘Soul Asylum’ en ‘Old 97’s’.

Nu is er dus een splinternieuwe twaalf nummers tellende plaat van de momenteel 32-jarige Trapper Schoepp uitgekomen onder de titel “Siren Songs”. Voor de bijgaande video’s hebben we twee als single verschenen tracks uit dit album geselecteerd met de albumopeningssong “Cliffs Of Dover”, een oproep tot wereldvrede in deze turbulente tijden, op de video gevolgd door de op het album onmiddellijk daaropvolgende song “Secrets Of The Breeze”.

Dit album werd opgenomen in de legendarische ‘Cash Cabin Studio’ van Johnny Cash in Hendersonville, Tennessee met als producers John Jackson, de gitarist van alt.countryband ‘The Jayhawks’ en Patrick Sansone, gekend als multi-instrumentalist bij rockgroep ‘Wilco’. De muzikanten die Trapper Schoepp in de opnamestudio hebben bijgestaan zijn z’n broer en bassist Tanner Schoepp, drummer Jon Radford, gitarist Quinn Scharber, Jim Hoke op tin whistle en accordeon, John Jackson op mandoline en viool en Patrick Sansone op piano, orgel en keyboards.

De typische sound van de Ierse folksongs horen we voor het eerst opduiken in het schitterende nummer “Good Graces” en nadien ook nog eens in het als een heuse traditional klinkende liedje “Eliza”. De troubadourverhalen krijgen we van Trapper Schoepp voornamelijk te horen in het catchy liedje “7 Mile Fair” en in het boeiende verhaal “Queen Of The Mist” over de avontuurlijke tocht van de Amerikaanse onderwijzeres Annie Edson Taylor die in 1901 op 63-jarige leeftijd de Niagara Falls-watervallen overstak in een houten vat.

Ook de liefdesliedjes “Anna Lee” en “Silk And Satin” en de afsluitende pianoballad “In Returning” weten ons te bekoren. De vaak bij songs van Bob Dylan te horen mondharmonica wordt hier voor het eerst bovengehaald voor het nummer “Diocese”. Wij kennen de vorige platen van Trapper Schoepp niet zo heel goed, maar het zou ons werkelijk verbazen als dit album “Siren Songs” niet tot zijn allerbeste werk tot nu toe behoort.

(valsam)